Ketonová dieta

Co to vlastně je ketonová dieta a proč se nejčastěji označuje jako dieta na 5 dní. Jaké jsou její výhody a na jakém principu vlastně funguje. V článku se mimo jiné dozvíte co je vhodné během redukce váhy konzumovat s příkladem vzorového jídelníčku.

Zajímá vás ketonová dieta. Hned na úvod si vysvětleme pojmy.
Ketonová dieta je vlastně proteinová dieta a ta je bílkovinnou dietou a ta není nic jiného než takzvaná dukanova dieta. Ano pochopili jste správně několik označení v sobě skrývá tentýž princip fungování a je jedno zda je na 5 dní nebo více.

Jak funguje ketonová dieta

Myšlenka ketonové diety spočívá v nízkém příjmu sacharidů, které fungují jako hlavní zdroj energie, a počítá s dostatečným příjmem kvalitních bílkovin. Sacharidy jsou obvykle rychle spotřebovány a tělo začne využívat energii, kterou má uloženu v tukových zásobách. Tím dojde ke změně procesu metabolismu jež se nazývá Ketóza. Zvýšený příjem bílkovin zabraňuje tělu ve spalování vlastních proteinů. Díky tomu bude tělo spalovat pouze tuk a ne svalovou hmotu.

V ketonové dietě je vhodné denní příjem sacharidů snížit na 50g a méně, ale rozhodně není dobré vyřadit sacharidy úplně. Řada ketodietologů doporučuje snížit denní příjem sacharidů na 30g, nicméně ke Ketóze dojde i s příjmem 50g sacharidů za den a toto číslo vám dopřeje o něco volnější sestavu jídelníčku kdy můžete konzumovat například více zeleniny.

Výhoda ketonové diety

Ketonová dieta založená na bílkovinách bývá často velice dobře snášena. Je to dáno tím, že je v jídelníčku povolený dostatek jídla, takže člověk netrpí hladem a může si dopřávat kuřecí steaky, vejce, lososa, tuňáka a další. Jediné co se musí při redukci váhy sledovat je podíl sacharidů v jídelníčku. Budete si muset na čas odepřít oblíbené pečivo, chléb, těstoviny, brambory nebo třeba rýži. Na druhou stranu bývá ketonová dieta označována jako 5denní, takže omezení nebude trvat dlouho. Nezanedbatelným faktem a výhodou je, že nepotřebujete výživového poradce. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

5denní ketonová Express diet

Při dodržování ketonové diety často narazíte na problém, jak do svého jídelníčku dostat dostatek proteinů (bílkovin) a vyvážit stravu tak, aby neobsahovala velké množství nežádoucích sacharidů, které zabraňují ketóze.

Balení Express diet obsahuje dávky 4 vyvážených instantních jídel na den pro 5denní ketonovou dietu. Odpadají tak starosti se sestavováním jídelníčku z nakoupených surovin a jednoduše si připravíte jídlo co vás zasytí a obsahuje všechny základní živiny (minerály, stopové prvky a vitamíny), které tělo potřebuje. Více se dočtete v obchodu kde si můžete přečíst i recenze a zkušenosti zákazníků.
Více informací.

Po absolvování ketonové diety je důležité nezabřednout do zažitých návyků a nesklouznout k jo-jo efektu. Ke konci diety je dobré do jídelníčku zahrnout vydatnější oběd s přílohou. Tím si tělo začne znovu přivykat na sacharidy, nezapomene je využívat k energii a nebude je ukládat do tuků.

Mohlo by vás zajímat:

Tip na závěr

Až úspěšně završíte svoji dietu s jistým úbytkem váhy pamatujte, že k večeři se mají konzumovat hlavně bílkoviny s minimálním množstvím sacharidů. Proteiny nejenže zrychlují metabolismus, ale zasytí tělo na delší čas a tím oddálí pocit hladu.

Napsat komentář