Čaj z rýmovníku: Na co je dobrý a jak si ho připravit?

Rýmovník – aromatická bylinka připomínající svým vzhledem molici. Je oblíbená jak u pěstitelů, kteří až žasnou nad rychlostí jejího růstu, tak u lékařů, kteří vyzdvihují zdravotní benefity bylinky. Pokud ji také doma pěstujete, vyrobit si můžete rýmovníkový čaj, sirup, mast nebo med z rýmovníku. Zůstaňme však u prvního zmíněného čili u čaje. 

Rýmovník a zdraví

Vím, jak na pěstování rýmovníku, dokonce si rýmovník pěstuji, ale nevidím důvod, proč si z něj mám vyrábět čaj – říkáte si to taky? Pravdou je, že rýmovník je zdraví prospěšná bylinka, která uleví od mnoha nemocí i nachlazení. Jak už samotný název rostliny napovídá, je to skvělá záchrana před přicházející rýmou. Když vás začne šimrat nos nebo když začnete častěji kýchat, čaj z rýmovníku je to, co začne být součástí vaší snídaně. 

Prevence a léčba rýmy není ten jediný zdravotní benefit zmiňované aromatické byliny. Umí zklidnit podrážděnou pokožku, kterou například napadli komáři. I proti ekzému efektivně bojuje. Ulevuje od zarudnutí pokožky a je to první pomoc při otocích.

Málokdo ví, že rýmovník je prevencí rakoviny. To je důvod, proč by měl být čaj z něj součástí snídaně nejen při přicházející rýmě, ale prakticky každý den. Ulevuje taktéž od stresu, úzkostí, udržuje ledviny zdravé a zmírňuje bolesti spojené s artritidou. Ještě se tedy ptáte, proč byste si měli čaj z rýmovníku uvařit?

Jak připravit čaj z rýmovníku

Jak již bylo nastíněno, rýmovník má široké využití. Připravit si můžete mast z rýmovníku, med z rýmovníku nebo řadu dalšího. Pokud se přikláníte k čaji, nebudete mít s přípravou mnoho práce. Je to totiž to nejjednodušší, co z rýmovníku můžete udělat. Jak tedy uvařit čaj z rýmovníku?

Listy se zalijí teplou vodou, která má ideálně osmdesát stupňů Celsia. Pár minut se nechají louhouvat a poté se z čaje odstraní. Čaj je poté připraven k vypití. No není recept na čaj z rýmovníku jednoduchý?

Tipy, které oceníme při přípravě čaje z rýmovníku

  • Vyšperkujte čaj k dokonalosti s pomocí medu. Ten jakožto přírodní sladidlo čaj osladí. Přidávejte ho však až po vychladnutí čaje. Jen tak budou v medu zachovány jeho účinné látky a nevypaří se. 
  • Před přípravou čaje listy z rýmovníku pořádně omyjte. Zejména pokud pěstujete rýmovník na zahradě v záhonu je zapotřebí listy umýt. 
  • Připravené listy na čaj natrhejte. Listy tím lépe uvolní své aroma a účinné silice. Čaj tak bude daleko lepší. 
  • Čaj ideálně připravujte z čerstvých listů, nikoli ze sušených. Pokud preferujete sušení, čaje se tak rychle nedočkáte, jelikož sušení rýmovníku není nic snadného a někdy se to ani nepodaří.

Mohou čaj z rýmovníku užívat i děti?

Rýmovník se pyšní celou spoustou zdravotních benefitů. Řada z nich už byla zmíněna. Jelikož však zdravotní neduhy mohou postihnout i nejmenší, nabízí se otázka, jestli čaj z rýmovníku mohou užívat i děti. 

Lékaři se shodují na tom, že děti mohou čaj z rýmovníku užívat při nachlazení, bolestech v krku, při ucpaném nosu nebo při zánětech vedlejších nosních dutin. Doporučuje se i úplně těm nejmenším, u nichž může posílit imunitní systém. Jelikož rýmovník ulevuje od svědění, podráždění i zarudnutí, mohou čaj užívat i děti trpící atopickým nebo jiným ekzémem. 

Kdy mohou čaj užívat dospělí?

Ve světě dospělých se rýmovník užívá především na rýmu nebo při bolestech v krku. Taktéž s pomocí bylinky posilujeme svůj imunitní systém a přivádíme se do klidu (jak již bylo zmíněno, rýmovník je skvělým bojovníkem proti stresu). 

Mohou čaj pít i těhotné ženy?

Mohou čaj z rýmovníku užívat i těhotné ženy? Neškodí plodu, který nosí pod svým srdcem? Odborníci jsou toho názoru, že čaj z rýmovníku mohou pít i ženy v očekávání. Bylinka se v tomto období často používá jako inhalace, i takto pomáhá.

Rychlé tipy:

O rýmovníku:

Jak udělat čaj z rýmovníku už víme. Stejně tak jsme si prozradili recept na čaj z byliny zvané “rýmovník”. Dokonce jsme si odhalili i účinky čaje z rýmovníku. Zbývá už jen pár informací o bylince, která se stává běžnou součástí dnešních domácností. 

Rýmovník je krásná a velmi aromatická bylinka, která patří do čeledi hluchavkovitých. Velmi často se pěstuje na okenních parapetech, kde se jí ostatně skvěle daří. Na okenních parapetech navíc může plnit svůj další úkol, a sice může odhánět hmyz, který její aroma nemá zrovna v lásce. 

V zahradnictvích nebo hobby marketech ji můžete najít také pod názvem “molice” nebo “moud”. Pěstiteli je také často označována za “řecký eukalypt” nebo za “mexický eukalypt”. Ptáte se, jestli z Řecka nebo Mexika pochází? Kdepak. Její kořeny sahají až do daleké Afriky. 

Pro rostlinu jsou typické její jemné chloupky, kterými je pokrytá. Listy jsou zoubkované a její aroma velmi silné. Její pravou vůni ucítíte ve chvíli, kdy si její lístky protřete mezi prsty. 

Vykvétá zásadně na konci léta, ale po zbytek roku roste rychlostí blesku. Doslova během chvilky může dorůst do jednoho metru. 

Napsat komentář