Med z rýmovníku: Slaďte si čaj jinak a zdravěji

Jak využít rýmovník – to je otázka, kterou si klade každý pěstitel této rychle rostoucí bylinky. Pokud už sirupu z rýmovníku máte plný sklep, stojí za vyzkoušení med z rýmovníku, který plně nahradí rafinovaný cukr nebo stévii, která se někomu může zdát být až příliš sladká (aby ne, vždyť je až třistakrát sladší než cukr). 

Rýmovník k nám doputoval z daleké Austrálie

Že jste ještě neslyšeli o rýmovníku? Tato velmi aromatická bylinka k nám doputovala až z daleké Austrálie. Dnes existuje celá řada druhů a variací bylinky, řadu z nich byste našli ve volné přírodě v Africe nebo v jižní Asii. Rýmovník je bylinka pyšnící se listy se zoubkovitými okraji a chloupky na svém povrchu. I proto se velmi často plete s meduňkou a mátou. Co je však odlišující, je aroma rýmovníku. To lze přirovnat spíše k oreganu. Díky tak silnému aroma se rýmovníku často přezdívá kubánské oregano. 

RYCHLÝ TIP: Jak pěstovat rýmovník: kompletní návod pro pěstování rýmovníku

Účinky rýmovníku

Než si prozradíme, jak dlouho se vaří med z rýmovníku nebo jaký je ten nejlepší recept na med z rýmovníku, prozraďme si jeho účinky. Možná se totiž ptáte, proč byste měli med z rýmovníku vyrábět. K čemu je dobrý? Prospívá zdraví?

S rýmovníkem proti rýmě a nachlazení

Jedním ze zdravotních benefitů je, že předchází rýmě i nachlazení. Každý člověk ví, jak nepříjemné nachlazení (zejména pak rýma) může být a s rýmovníkem se tomu snadno předejde, případně se s jeho pomocí rychleji nachlazení zažene. Bylinka totiž umí uvolňovat dýchací cesty a také napomáhá vykašlávání. Účinně ulevuje i od bolesti v krku nebo od kašle, který součástí nachlazení bývá. 

Proti horečce

Horečka nás dokáže dostat na pár dnů do postele. Nemusíte se jí zbavovat tak, že se zabalíte do studeného. Ani nemusíte vytahovat prášky na bolest. Pomocníkem je rýmovník, který stimuluje žlázy produkující pot. Díky této vlastnosti se chladí tělo a zbavuje se tak horečky, která ho postihla.

Navíc rýmovník obsahuje velké množství vitaminu C, který je známý tím, že posiluje imunitní systém člověka. Z imunity se stává jakési pomyslné brnění, jež nepustí ani bacily, ani bakterie a viry. 

Na dýchací problémy

Jak již bylo zmíněno, rýmovník ulevuje od rýmy. Umí totiž uvolnit dýchací cesty. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že ulevuje i obecně od dýchacích problémů. Redukuje hlen a odstraňuje ho z dýchacích cest, čímž pročišťuje dutiny. Díky pravidelné konzumaci rýmovníku, ať už v podobě rýmovníkového medu nebo rýmovníkového sirupu, sníží riziko vzniku respiračních chorob. 

Proti úzkosti a stresu

Dnešní doba je plná stresu. Hromadí se v nás napětí, které nám nedá v noci spát. Než stres a napětí přejde v úzkost, bojujte se zmíněnými problémy s rýmovníkem, který od stresu a úzkosti efektivně ulevuje. 

Pro lepší trávení

Dalším zdravotním benefitem je podpora trávení. To je důležité nejen v období hubnutí. Díky rýmovníku předejdete bolestem žaludku nebo syndromu dráždivého tračníku. Pokud trpíte na záněty prostaty, i v tomto případě na rýmovník nedáte dopustit. 

Využití rýmovníku

Již bylo nastíněno, že z rýmovníku toho lze připravit mnoho. Nejjednodušší na přípravu je čaj z rýmovníku, trochu náročnější je pak sirup z rýmovníku nebo mast z rýmovníku. Pokud však chcete odbourat slazení rafinovaným cukrem nebo stévií či pokud chcete vyměnit včelí med za jinou zdravou alternativu, med z rýmovníku je přesně to, co si z léčivé bylinky rostoucí vám na okenním parapetu vyrobíte. 

Jak připravit rýmovníkový med

Co budete potřebovat:

  • Zhruba 35 lístků rýmovníku
  • Kilo cukru
  • Citron
  • voda

Jak postupovat:

I když se zdá být příprava medu možná složitá, není tomu tak. Med z rýmovníku se připravuje daleko snáz než klasický včelí med, který je ve světě zdraví známější. Přípravu rýmovníkového medu započneme natrháním lístků bylinky. Když lístky natrháte, rychleji uvolníte její aroma a účinné silice. Lístky rýmovníku poté zasypte cukrem a přidejte k němu nakrájený citron, který předtím velice dobře očistíte a omyjete. 

V dalším kroku lístky s cukrem a citronem zalijete vodou tak, aby byly potopené. Poté připravenou směs zakryjete pokličkou a necháte na čtyřiadvacet hodin odložit do chladu (ideálně do spíže nebo do sklepa či komory). 

Dalším krokem v receptu na med z rýmovníku je pomalé vaření odložené směsi. Med se vaří do té doby, dokud nedojde k rozpuštění cukru. Poté necháme probublat do doby, kdy směs nezačne tuhnout. Promícháme a až se konzistence směsi bude rovnat té, kterou od medu očekáváme, nalijeme ji do připravených a předem vyvařených nádob, které posléze otočíme dnem vzhůru a skladujeme opět ideálně v chladu. 

Jak používat med z rýmovníku

Med z rýmovníku má mnohá použití. Vůbec nejčastěji se používá na doslazení čajů. Také bývá stejně zdravou alternativou včelího medu, přidává se například do zdravých podob dezertů nebo do snídaňových kaší či jogurtů s müsli. 

S medem proti chřipce i nachlazení

Jak již bylo zmíněno, rýmovník se pyšní celou spoustou zdravotních benefitů. Je tedy logické, že rýmovníkový med bude stejně účinný jako bylinka sama. S medem bojujte proti chřipce, nachlazení, proti rýmě nebo proti problémům s ledvinami. Jeho konzumace se doporučuje během celého roku, nejen v období, kdy nás trápí zdravotní neduh. Jak totiž také bylo zmíněno, rýmovník obsahuje velké množství vitaminu C, který posiluje imunitní systém člověka. 

Napsat komentář