Jak na pevné a dlouhé nehty

Pevné a zdravé nehty mohou být ukazatelem celkového zdraví. Někdy ale nejsou naše nehty tak silné, jak bychom si přáli.

Dobrou zprávou je, že i slabé a třepící se nehty se ještě stále dají zachránit. Zde je několik tipů, jak na zdravé dlouhé nehty v co nejkratším čase!

pevné a dlouhé nechty

1. Užívejte biotin

Biotin (známý také jako vitamin H a vitamin B7) je jedním z vitaminů skupiny B a protože je rozpustný ve vodě, tělo ho neukládá, takže při jeho nedostatku je třeba zajistit každodenní konzumaci pomocí doplňků stravy.

Biotin může pomoci posílit vlasy, nehty i pokožku a také napomáhá správnému fungování nervového systému těla. Najdete ho v potravinách, jako jsou sardinky, vařená vejce a luštěniny. Také můžete užívat vitamin B či přímo biotinový doplněk stravy dostupný v lékárnách.

2. Denně vyživujte nehtovou kůžičku

Aby byly nehty silné, musí být zdravé – a aby byly zdravé, musí být hydratované!

Olejíček na nehty hydratuje kůžičku a nehtové lůžko a právě proto je tak důležitým krokem v péči o nehty, ať už se snažíte o jejich růst, nebo jen chcete, aby vypadaly co nejlépe.

3. Omezte vystavení nehtů vodě

Přílišné namáčení ve vodě může způsobit, že vaše nehty budou slabé a lámavé. Při mytí nádobí noste rukavice a při koupeli se snažte držet ruce mimo vodu.

Samozřejmě není možné se ponoření rukou vždy vyhnout, ale je třeba na to dbát a namáčení nehtů alespoň co nejvíce minimalizovat.

4. Používejte měkký pilník na nehty

Možná jste slyšeli, že skleněné pilníky jsou pro pilování lepší, ale podle názoru manikérek se ale vyplatí investovat do „měkkého“ pilníku, který je hezký, déle vydrží a snadno se čistí.

Chcete-li dosáhnout co nejlepšího výsledku, vždy volte měkký pilník, abyste předešli lámání nebo štěpení nehtů.

5. Věnujte pozornost nehtovým lůžkům

Pokud vás trápí nevzhledná, suchá a hrbolatá nehtová lůžka, možná budete muset zvýšit příjem vitaminu B9.

Tento vitamin, také známý jako kyselina listová, opravuje a rozmnožuje buňky, díky kterým se tvoří nehty, což urychluje jejich růst a podporuje celkové zdraví nehtů. Bylo také prokázáno, že zvyšuje pevnost a zabraňuje loupání a třepení nehtů.

Vážný nedostatek kyseliny listové může způsobit změnu barvy a přispět k lámavosti a slabosti nehtů.

Pokud máte pocit, že trpíte nedostatkem kyseliny listové, potraviny jako fazole a celozrnné výrobky jsou na ni bohaté – můžete si však koupit i volně prodejné doplňky stravy s kyselinou listovou.

6. Vyměňte svůj odlakovač na nehty

Když po několika dnech začne být manikúra nevzhledná a lak se olupuje, není nic jednoduššího než vzít lahvičku odlakovače a starého laku se zbavit. Jenže odlakovače, které obsahují vysoké koncentrace acetonu (silného rozpouštědla, které je zodpovědné za rychlé rozpouštění laku na nehty), jsou pro křehké nehty extrémně drsné a mohou je téměř okamžitě vysušit – což vede k odlupování, loupání a štěpení.

Jaká je tedy nejlepší volba odlakovače na nehty? Bez acetonu. Tyto přípravky jsou sice šetrnější, ale zbaví vás veškerých zbytků každého laku – dokonce i černého.

7. Dejte svým nehtům pauzu od laku

I když lak vypadá na první pohled hezky, vaše nehty potřebují dýchat. Neustálé používání laku, a to i netoxického, může nehty velice nepříjemně oslabit.

Po zhruba týdenním nošení laku odstraňte lak bezacetonovým odlakovačem a poté nechte nehty alespoň týden bez laku.

8. Nezapomínejte na pitný režim

Pití dostatečného množství tekutin je pro zdraví nezbytné. Zdraví nehtů není výjimkou. Bez dostatečné hydratace mohou být nehty křehké a snadno se lámat a odlupovat. Pití dostatečného množství vody jim pomáhá udržet si vlhkost a zůstat pevné.

9. Jezte zdravě a vyváženě

Pro zdraví nehtů je dobré dodržovat výživnou stravu, která zahrnuje ovoce a zeleninu, listovou zeleninu, tučné ryby, ořechy, semínka, avokádo, vejce, libové maso, trochu celozrnných výrobků a sladké brambory.

Není také od věci přidat potraviny, které podporují růst prospěšných bakterií, jako je kefír, miso, živý jogurt a kimči.

10. Vyhněte se gelovým a akrylovým nehtům

Pokud je to možné, nenoste gelové či akrylové nehty. 

Přestože jsou tyto nehty označovány za snadnou alternativu pro ty, kteří mají problémy s růstem a lámavostí nehtů, jejich časté používání může způsobit odlupování nehtů, což je oslabuje. Pokud jim i přesto nemůžete odolat, nenoste je nepřetržitě.